Tidligere arrangement

Musikkfestival: Fri resonans
5.– 6. oktober

Velkommen til en flott helg på Kunsthall Trondheim da musikkfestivalen Fri resonans inntar kunsthallen!

Fri resonans er en årlig festival for musikken som befinner seg mellom de etablere sjangergrensene. Festivalen, som ble etablert i 2005, er organisert av musikere og har et ønske om å presentere internasjonale, nasjonale og lokale artister av høy kunstnerisk kvalitet i Trondheim. Siden oppstarten i 2005 har artister og band som The Necks, Susanna, eRikm, Evan Parker, Jenny Hval, Trondheim sinfonietta og Áine O’Dwyer opptrådd på festivalen.

 

Program:
FREDAG 5. OKTOBER
20.00

– Thomas Lehn (analog synth) // Tiziana Bertoncini (fiolin)
Thomas Lehn og Tiziana Bertoncini er en duo som har eksistert siden 2002. Musikken deres er et møte mellom Tizianas akustiske fiolin – et instrument som har eksistert mer eller mindre som vi kjenner det nå siden 1500-tallet – og Thomas sin EMS VCS3, en synthesizer utviklet av Peter Zinovieff i 1969. Musikken deres er framoverskuende i hvilke lyder de bruker, men samtidig er den klassisk i det at den bruker de samme prinsippene for musikk som har blitt brukt i hundrevis av år: spenning/frigjøring, konsonans/dissonans, tilbakeholdenhet/utbrudd, bevegelse/stillstand.

– Anna Högberg (saksofon) // Niklas Barnö (trompet)
Anna og Niklas er to av de mest interessante unge musikerne i Sverige. Niklas sin trompet og Anna sin saksofon utgjør blåserrekka i bandet Se och hör, og de er også involvert i et uttal andre prosjekt, blant annet FIRE! Orchestra, Anna Högberg Attack og Je Suis. På Fri resonans spiller de som duo, og man kan forvente seg intim, sjelfull og punka jazz av beste sort.

– Talibam!
Matthew Mottel (synth), Kevin Shea (trommer/elektronikk)
Talibam! skriver ganske enkelt at de er dadaistiske provokatører med en dyp og medfødt kjælighet for musikkhistorien. Bandet er en duo bestående av Matt Mottel (keyboard) og Kevin Shea (trommer). De har i løpet av sin fjortenårige lange historie utforsket mange ulike typer musikk, fra friimprovisasjon til primitiv rap, har gitt ut mangtallig med plater på ulike selskap og har ei bandcamp-side der man blant annet finner innspilinger hvor de improviserer over plater som Yeezus av Kanye West og mbv av My Bloody Valentine, for ikke å nevne en plate med den noe mistenkelige tittelen ”Billy Joel Cover Band”. Talibam! beviser en gang for alle at det er håpløst å sortere platesamlingen sin etter sjanger.

———————

LØRDAG 6. OKTOBER
Fra kl. 20.00:

– Pinquins (i samarbeid med nyMusikk Trondheim)
Jennifer Torrence (perkusjon), Johanne Byhring (perkusjon), Ane Marthe Sørlien Holen (perkusjon)
Fri resonans har slått seg sammen med salige nyMusikk Trondheim, og presenterer sammen med dem den strålende perkusjonstrioen Pinquins. I høst feirer de tiårsjubileum, og i løpet av disse årene har Pinquins samarbeidet med mange av de mest interessante unge komponistene i Norge og utlandet. Pinquins består av Johanne Byhring, Ane Marthe Sørlien Holen og Jennifer Torrence. På Fri resonans spiller de musikk av Jan Martin Smørdal, Michael Maierhof, Ingvild Langgård og Ane Marthe Sørlien Holen.

– Juliana Venter (vokal) // Rolf-Erik Nystrøm (saksofon)
Juliana og Rolf-Erik kommer til Fri resonans for å improvisere. Juliana er vokalist og skuespiller og har en bakgrunn som er meget bred. Hun har arbeidet med folkemusikk, klassisk sang og eksperimentell rock, samarbeidet med teatergruppa De utvalgte, med kringkastingsorkesteret og med Poing. I Sør-Afrika, landet hun kommer fra, er hun kjent som dronninga av avantgarde. Rolf-Erik kommer ikke fra Sør-Afrika, men fra Oslo. Han er en saksofonist av rang og har spilt på alt fra skiver med Jokke & Valentinerne til å være solist med orkestra i Basel, St. Petersburg og Stockholm. Han har et unikt vokabular på instrumentet sitt og er en musiker som alltid bidrar med noe uforutsigbart når han opptrer.

– Kim Myhr: You | me
Kim Myhr (gitar), Håvard Volden (gitar), David Stackenäs (gitar), Adrian Myhr (gitar), Ingar Zach (perkusjon), Hans Hulbækmo (trommer/perkusjon), Morten Olsen (trommer/perkusjon)

Kim Myhr var med på å starte opp Fri resonans, og der ei stor glede å invitere han tilbake med hans prosjekt You | me. Navnet og musikken har de tatt fra en strålende utgivelse som Kim ga ut på Hubro i fjor. Siden den gang har platen blitt nominert til Nordic Music Prize, fått strålende kritikker og nå i høst også utviklet seg til å bli konsertmateriale sammen med et strålende band bestående av Kim selv i tillegg til Håvard Volden (som også var med å starte Fri resonans), David Stackenäs, Adrian Myhr, Hans Hulbækmo, Ingar Zach og Morten J. Olsen. Fire gitarister og tre perkusjonister. Dette blir en dyp psykedelisk opplevelse der lyden av strenger og trommer fyller kunsthallen med vibrerende og konstant skiftende lyd.

———————

Festivalpass: 400/300,- (ordinær/student og medlem i nyMusikk)
Dagspass: 300/200,- (ordinær/student og medlem i nyMusikk)

Festivalen støttes av Norsk kulturråd, Trondheim kommune og Midtnorsk Jazzsenter.