Tidligere arrangement

Johannes Heldén 
Et Nytt Vi 
– Kapittel 2
Utstillingsåpning
torsdag, 2. november

Velkommen til åpning av Et Nytt Vi – Kapittel 2, med spesiell presentasjon av Johannes Heldén på Kunsthall Trondheim.

Utstillingsåpning og opplesning av kunstneren, samt samtale mellom kunstneren og Helena Holmberg, direktør ved Kunsthall Trondheim. 2. november, 18.30. Fri entré.

Johannes Heldéns verk oscillerer mellom nære observasjoner av de minste detaljer ved det hverdagslige nuet – en lukt, bevegelsen av en fugl – og narrativ fra en tid der fremtiden allerede har skjedd. Hans diktsamling Takträdgårdar [Takhager], publisert tidligere i år, inkluderer fire lydfiler. Musikken, spilt inn i 2037, tegner et lydbilde som endrer lesningen ved å forflytte leseren og tvinger oss til å se tilbake på nåtiden. Encyclopedia (2015), lagd i samarbeid med Håkan Jonson, som vil vises på Kunsthall Trondheim sammen med et utvalg av verk i forskjellige medier, anvender en lignende strategi. Verket består av en omfattende samling av arkivkort, som skaper en katalog over et stort antall fiksjonelle, utdødde arter. En av disse er blant annet Mandrillus asinus (utdødd på grunn av mennesker 2391 AD), som hadde en hale som målte 5-6 cm og pleide å lagre mat i sine kinnposer. Felles for mange av verkene til Johannes Heldén, spenner ikke kun Encyclopedia over et spesifikt tidsrom, men også over distansen mellom natur og teknologi, igjennom anvendelsen av tekstgenerator.

Johannes Heldéns utstilling er presentert innenfor rammeverket av gruppeutstillingen Et Nytt Vi. I dette andre kapittelet, vil Heldéns installasjon ta over det innerste rommet i vår første etasje, der hoveddelen av utstillingen fortsetter.

Takk til Cecilia Hillström Gallery, Stockholm.

Johannes Heldén (f. 1978) er en visuell kunstner, forfatter og musiker. Hans verker tar for seg temaer knyttet til kunstig intelligens, økologi, poesi, science fiction, bevissthet og interaktive narrative strukturer. Han har utgitt seksten bøker, mest nylig New New Hampshire & Clouds… (2017) og Astroecology (2016) som ble publisert på tre språk samtidig, og ble omgjort til en interdisiplinær performance på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm, og et digitalt kunstverk publisert av Bonniers Konsthall. Hans arbeider har tidligere blitt vist ved MOMENTUM 9 Nordisk biennale for samtidskunst, Moss; ISEA i Vancouver; Broken Dimanche i Berlin; Bonniers Konsthall i Stockholm; Centre Pompidou i Paris; Inspace i Edinburgh; Moderna Museet i Stockholm, UB Center for the Arts Buffalo og The Fifth Moscow Biennale of Contemporary Art.

Bilder

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim

Foto: Kunsthall Trondheim