Tidligere utstilling

Kunsthall Trondheim og Minimalen presenterer
Ane Hjort Guttu
10. januar – 28. januar, 2018

I samarbeid med Minimalen Kortfilmfestival, er Kunsthall Trondheim glade for å presentere verk av kunstneren Ane Hjort Guttu. Det vil vises to verk; Møbler er ikke bare møbler (2017) og Frihet forutsetter at noen er fri (2011).

Møbler er ikke bare møbler møter vi en kvinne og en mann som har bosatt seg i utstillingene i et IKEA-varehus, hvor de vekselvis leser høyt fra IKEA-katalogen og diskuterer forholdet sitt på et språk som stort sett består av fraser. Frihet forutsetter at noen er fri handler om en 8 år gammel gutt på en barneskole i Oslo. Filmen følger ham gjennom intervjuer og under timene på skolen, og ser på konflikten mellom hans sterke ønske om frihet og deltagelse, og skolens rammeverk.

Filmene er laget med fem års mellomrom, men begge kretser rundt sentrale spørsmål i Guttus kunstnerskap: Hvordan forholder vi oss til maktstrukturer som omgir oss? Hva hindrer oss i å være fri? Og hvordan ser en eventuell frihet ut?

Søndag 28. januar vil Ane Hjort Guttu presentere et større utvalg av sine arbeider på Nova kinosenter.

Det planlegges også en større publikasjon med Ane Hjort Guttus tekster under tittelen Ane Hjort Guttu: Tekster, samtaler, manus, redigert av Rike Frank. Denne boka lanseres i Kunsthall Trondheim i april.

Ane Hjort Guttu (f. 1971) er kunstner og filmskaper basert i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke medier, men har de siste årene konsentrert seg om film og videoarbeider som spenner fra undersøkende dokumentar til poetisk fiksjon. Tilbakevendende tema i hennes arbeid er forholdet mellom frihet og makt, økonomi og det offentlige rom, sosial endring og muligheten for handling. Guttu er også en aktiv skribent og kurator samt professor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Ane Hjort Guttu har soloutstilling på Tromsø Kunstforening 19. januar – 18. mars.

Installasjonsbilder

Ane Hjort Guttu, Møbler er ikke bare møbler2017. Foto: Aage A. Mikalsen/ Kunsthall Trondheim

Ane Hjort Guttu, Frihet forutsetter at noen er fri, 2011. Foto: Aage A. Mikalsen/ Kunsthall Trondheim

Ane Hjort Guttu, Møbler er ikke bare møbler2017. Foto: Aage A. Mikalsen/ Kunsthall Trondheim