Kunsthall Trondheim
Tidligere arrangement
Kulturnatt
19:00–22:00

Kulturnatt x KunstØrn

Design: Mateusz Pitala/Kunsthall Trondheim

Årets Kulturnatt på Kunsthall Trondheim er en feiring av formidlingsprosjektet KunstØrn!

KunstØrn er et pilotprosjekt rettet mot barn og unge som skal tilgjengeliggjøre kunstopplevelser, ved å bryte med holdninger som skaper barrierer for å oppleve og oppsøke kunst.

Kulturnatt på Kunsthallen innledes med et familie- og barnevennlig dagsprogram KunstØrn, og kvelden fortsetter med et kveldsprogram hvor tre kunstnere presenterer og inviterer inn til å bli kjent med deres praksis.

KunstØrn dagsprogram – Barneverksted Lek med lyd kl. 15.00–15.45 er dessverre avlyst

@ Kunsthallen

–––
Bli med på lydlek og eksperimentering med små mikrofoner på sykkelhjul, metallrør og andre materialer og objekter som lager forskjellig lyd. Verkstedet ledes av KunstØrns egen kunstpedagog Trine Kolmannskog.

Denne ettermiddagen holder KunstØrn tre ulike lydverksted på tre visningssteder for kunst: Kunsthall Trondheim, Trondheim kunstmuseum og Trøndelag senter for samtidskunst.

AVLYST: Barneverksted 1: 15.00–15.45 @ Kunsthall Trondheim
AVLYST: Barneverksted 2: 16.30-17.15 @ Trondheim kunstmuseum
AVLYST: Barneverksted 3: 18.00-20.00 @ Trøndelag senter for samtidskunst

KunstØrn kveldsprogram – Av/makt

19–22 @ Kunsthallen

Kunstnerne Marin Håskjold, Veslemøy Lilleengen, Karin Keisu og Josse Thuresson har til felles at de arbeider svært politisk engasjert. De lager kunstverk som berører temaer som kjønn, språk, retten til selvbestemmelse, og hvordan maktforholdene i disse åpenbares gjennom normer og debatt. De arbeider med ulike medier, hvor alt fra det performative til stemmebruk til komposisjon av bilder og lyd spiller en viktig rolle.

Kuratert av Håkon Traaseth Lillegraven

Det vil være tegnspråktolk tilstede under kveldsprogrammet.

19:00
Marin Håskjold
–––––––
Kunstneren deler klipp fra sin Amanda pris-vinnende kortfilm Hva er en kvinne? (2020), samt nye filmer, og snakker om hvordan kommentarfelt på internett og kvinnehistorie inspirerer og provoserer.

20:00
Karin Keisu & Josse Thuresson
––––––
Kunstnerduoen viser utdrag av filmen Back to Back (2022), som handler om historien om hvordan det tornedalsfinske språket Meänkieli og svensk tegnspråk var forbudt gjennom størstedelen av 1900-tallet i skoler for hørselsnedsatte og døve i Tornedalsregionen, og holder workshop med tittelen Språk og makt.

21:00
Veslemøy Lilleengen
––––––
Kunstneren holder en performance med utgangspunkt i sin usynlighetskappe.

Gratis inngang
Varmt velkommen < 3

Dette sier kurator Håkon Lillegraven:
Gjennom de politisk engasjerte men samtidig morsomme og nysgjerrige produksjonene til Marin Håskjold, Veslemøy Lilleengen, Karin Keisu og Josse Thuresson håper jeg Trondheims yngre kunstpublikum får oppleve at kunst ikke alltid ser ut som man tror, at kunstnere ikke alltid tenker eller jobber som man tror. Ikke minst at kunst ikke er en adskilt del av livet, men en måte å bearbeide verden rundt oss på og komme opp med konkrete ideer og tiltak for den”

_____

Les mer om kunstnerne her:

Marin Håskjold (f.1993, Trondheim) vant i 2020 Amanda for beste kortfilm for “Hva er en kvinne?” som utspiller seg i en garderobe i en svømmehall etter at en av kvinnene der har blitt identifisert som trans. Håskjold er en filmregissør og kunstner født og oppvokst i Trondheim, som for tiden jobber mot med utgangspunkt i de historiske trolldomsprosessene. Håskjold er også an aktiv formidler og debattant, og er en del av filmprogrammet til Den Kulturelle Skolesekken i Viken fylkeskommune, og i DKS Oslo med produsent Fotogalleriet.

Veslemøy Lilleengen (f.1975, Ørlandet) jobber feministisk med tema som klima, definisjonsmakt, historie og tilhørighet. Hun jobber ofte med tekstil, som i prosjektet 'Norsk bauta' som ble utstilt som en del av Statens Høstutstilling i 2021. Veslemøy er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Kunstakademiet i Trondheim og har drevet visningstedet Kunsthall15.

Veslemøy sier:

Jeg arbeider hovedsakelig med tekstil og tradisjonshåndverk som potteblått og vidjespenning. Arbeidet med tradisjonshåndverk er en krysning av å ta vare på kulturarv og samtidig bruke tradisjoner til å bryte med vedtatte sannheter. For meg er dette en vinn vinn situasjon!”

Karin Keisu (f.1995, Tornedalen) & Josse Thuresson (f.1992, Stockholm) har jobbet som en kunstnerduo siden de utdannet seg ved kunstakademiet i Oslo. De interesserer seg i språk, uttrykksevne og identitet, og dette manifesterer seg gjennom film, tekst og performative rom og opptredener. Avgangsprosjektet deres på Konstfack i Stockholm er filmverket Back to Back, Filmet på Sveriges eldste døveskole i Stockholm, samt et gammelt arbeidshus i Tornedalen der barn ble “svenskifisert”, handler filmen om forbudet språk.

Kunstnerne forteller:

“I Sverige var ikke tegnspråk tillatt som undervisningsspråk for døve før i 1981. I stedet ble døve tvunget til å prøve å lære seg å lese lepper og gjøre logopedi, (noe som igjen er tilfelle med ny hørselsteknologi). Og meänkieli, som har sitt opphav i Tornedal-regionen på grensen mellom Finland og Sverige, var forbudt i ulike institusjoner som skoler og arbeidsplasser frem til omkring midten av 1900-tallet, på grunn av svenskifiseringen som intensiverte rundt 1903. Derfor snakker snakker nesten ingen unge tornedalinger språket deres i dag.”

Keisu og Thuresson tenker på de "performative handlingene" i meänkieli og tegnspråk som handlinger av motstand mot assimilering, på bakgrunn av at språkene var forbudt.

Håkon Lillegraven (f.1992) jobber som kurator, kunstformidler og produsent. Med en utdannelse i kunsthistorie og kuratering fra Central Saint Martins i London jobber han i dag som formidlingsansvarlig på Fotogalleriet i Oslo, samt som frilanskurator og skribent. Han er en av initiativtakerne bak den nomadiske skeive kunstplattformen Ergi og visningsstedet Geiten. I 2022 har han kuratert utstillingen og performance-programmet PARADE med Bjørn Hatterud for Vigelandmuseet, performanceprosjektet T med Marianne Heier og visningsstedet Femidomen, og et tverrfaglig program tilknyttet prosjektet Skeive Ikoner med Miki Gebrelul for Fotogalleriet.

Viktig informasjon:

Gratis inngang hele dagen
KunstØrns dagsprogram er rettet mot barn, men åpen for alle nysgjerrige. KunstØrns kveldsprogram Av/makt vil ha tegnspråktolk tilstede.
KunstØrns kveldsprogram Av/makt har 18 års aldersgrense.
Kunsthall Trondheim har trappefri inngang og universell utforming.

KunstØrn er sjenerøst støttet av SpareBank 1 SMN