Kunsthall Trondheim
Tidligere arrangement
Samtale
19:00–20:30

Samtale: Samiske offersteiner og hellige fjell

Design: NODE Berlin Oslo

I anledning Kunna Guanna Concha er du invitert til å bli med på en samtale om sør-samiske hellige fjell og steder i Midt–Norge fredag 20. januar kl. 19.00.

Her møtes kunstner i utstillingen Sissel M. Bergh i samtale med Erik Norberg, forskningsansvarlig ved Saemien Sijte, Sørsamisk museum og kultursenter, og Tom Kappfjell, initiativtaker bak prosjektet Bissegh –samiske hellige fjell og offersteiner.

Samtalen holdes på norsk, og vi har som vanlig gratis inngang.

Varmt velkommen!

_

Erik Norberg
Erik Norberg er forskningsansvarlig med fokus på sørsamisk arkeologi og kulturhistorie ved Saemien Sijte, sørsamisk museum og kultursenter.
Norberg har en Ph.D i arkeologi fra Umeå universitet, i tillegg til utdanning innen museologi og historie. Norberg har vært prosjektleder for Interreg-prosjektet "Saemieh Saepmesne - I det samiske rommet" 2009-2011, "Sørsamisk landskap og historie 2012–2014. "Beavnardahke" 2018–2020 (se Baalka.no). han har også nylig vært konsulent for Västernorrland fylkesmuseum for deres nye samisk baseutstilling.
For tiden driver han flere prosjekter parallelt for Saemien Sijte, og publiserer løpende rapporter og artikler fra gjennomførte prosjekter og arbeid.

Tom Kappfjell
Tom Kappfjell er initiativtaker bak prosjektet Bissegh – samiske hellige fjell og offersteiner.
Kappfjell har alltid hatt en stor interesse for gammel samisk religion, som en fruktbarhetsreligion, og har et stort engasjement for sør-samiske hellige fjell og områder i Midt-Norge. Kappfjell har grunnfag i sørsamisk, fagbrev som banereparatør er egen næringsdrivende i reindrift og sjåfør på reintransporttrailere. Han har også drevet Gærjah, sørsamisk bok- og kulturbuss i 16 år.
Prosjektet Bissegh – samiske hellige fjell og offersteiner (2018–2020) dokumenterte hellige steder i det sørsamiske kulturlandskapet, både fjell og kjente offerplasser, blant annet steder med ”Bissie” i navnet, fordi variasjoner over dette stedsnavnet henviser til noe hellig. Prosjektet søkte også å dokumentere overlevert kunnskap om ofring ved disse stedene.
Prosjektet ble gjennomført av Erik Norberg ved Saemien Sijte, Tom Kappfjell og Ingegerd Holand.
Med bakgrunn i rapporten produseres nå en dokumentarfilm med planlagt premierere på nyåret 2024.

Sissel M. Bergh
(f. 1974) er en kunstner fra Sørvestlige Sápmi/Trøndelag, som jobber fra Trondheim/Tråante og Fosen/Fovsen. Hennes verk er i dialog med ulike kunnskapssystemer for å undersøke relasjoner til, og forsøke å forstå, både den konkrete og de usynlige verden(er). Arbeidet forsøker å lese relasjoner, land, hukommelse, maktstrukturer og magi på ny. I de seneste år har Berghs fokus vært på det sørsamiske språkets interne logikk for å forstå de lokale landskap og for å endre narrativet og historiene om vår fortid. Hennes kunstneriske praksis tar form gjennom film, objekter, maleri, tegning, installasjon og tekst.

Sissel M. Bergh var en av de deltagende kunstnerne ved Göteborg Internationella Konstbiennal i 2019 og Sydney-biennalen Nirin i 2020. Nylige utstillinger inkluderer åpningsutstillingen Jeg kaller det kunst ved Nasjonalmuseet, Oslo, og Urban Shaman Aboriginal Contemporary ArtGallery i Winnipeg, Canada. Bergh er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo og University of Techology i Durban, Sør-Afrika.

__

Utstillingsprogrammet er kuratert av Sissel M. Bergh, Carolina Caycedo og Elin Már Øyen Vister i samarbeid med Kunsthall Trondheim ved programkurator Carl Martin Rosenkilde Faurby.

Utstillingen er kuratert av Stefanie Hessler med Katrine Elise Agpalza Pedersen og Kaja Grefslie Waagen

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Fritt Ord, Norske Billedkunstnere, Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune/Trööndelagen fylhkentjïelte.

Utstillingen og dets offentlige program er Kunsthall Trondheims bidrag til Skeivt Kulturår.

Skeivt Kulturår markeres i 2022 fordi det er 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert i Norge, da Straffelovens paragraf 213 ble opphevet.

For å markere dette går Skeivt arkiv sammen med Nasjonalmuseet og Nasjonalbiblioteket om en feiring for å dokumentere, formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie over hele Norge.

Utstillingsprogrammet er kuratert av Sissel M. Bergh, Carolina Caycedo og Elin Már Øyen Vister i samarbeid med Kunsthall Trondheim ved programkurator Carl Martin Rosenkilde Faurby.