Kunsthall Trondheim
Past event

Essay i kunst og litteratur

Lisa Tan: Stillbilde fra Waves, 2014-15, 19:12 minutter. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Galleri Riis.

Kunsthall Trondheim og Litteraturhuset i Trondheim inviterer forfatter og essayekspert Tor Eystein Øverås til at gå i dybden med essaykunstens historie, form og metode i forbindelse med Lisa Tans soloutstilling Notes From Underground på Kunsthall Trondheim. I samtale med kunsthallens programkurator Carl Martin Faurby, vil Øverås diskutere essayformen som en kunstnerisk praksis både i kunsten og litteraturen.

Utstillingen vil være åpen, og det er ordinær inngang (100,-/50,-). Velkommen!

Tor Eystein Øverås (f. 1968) er en norsk forfatter, kritiker og essayist. I sine fire siste bøker har han utforsket det personlige litterære essayet som sjanger: Til: En litterær reise fra 2005 vant Havmannprisen. Med Livet! Litteraturen! (2009) ble han «Årets kritiker» hos Norsk Litteraturkritikerlag. Essay-samlingen I dette landskap (2012) ble nominert til Brageprisen. Hans siste utgivelse er Hva er et essay? (2014). Øverås bor i Trondheim og Berlin.

Lisa Tans soloutstilling Notes From Underground består av tre filmer, hver med en kvinnelig forfatter som midtpunkt (Susan Sontag, Virginia Woolf og Clarice Lispector), og to installasjoner. Til sammen med de tidligere installasjonene, Moving a Mountain (2008) og National Geographic (2009), avdekker filmene en felles tanketråd som uttrykker kunstnerens interesse i grensetilstander, det mellomværende.