Kunsthall Trondheim
Tidligere arrangement

Sex Ecologies: Offentlig program

Alberta Whittle, Dreaming Other-ways (2021), digital collage, aluminum, pleksiglass, Facemount-trykk, 65 x 90 cm. Courtesy kunstneren og Copperfield i London. Bestillingsverk til Kunsthall Trondheim og The Seed Box



Vi er stolte over å kunne invitere til en rekke spennende arrangement under åpningshelgen av Sex Ecologies!

Utstillingens offentlige program er kuratert av av RAW Material Company, et senter for kunst, kunnskap og samfunn som fremmer kunstnerisk og intellektuell kreativitet i Afrika. Programmet er gratis og åpent for alle. Alle arrangement avholdes på engelsk, og vennligst legg merke til at deler av programmet foregår online.

Vi følger til enhver tid Regjeringens og kommunens gjeldende regler for smittevern. Velkommen til en trygg kunstopplevelse!

Offentlig program:

Torsdag 9. desember

Kl. 18.00–21.00 Utstillingsåpning

Kl. 19.00 Performance ved kunstner, koreograf og danser Okwui Okpokwasili

Det offentlige programmet til Sex Ecologies åpner med Okwui Okpokwasilis multidisiplinære performance i dialog med utstillingens tematikk.

Fredag 10. desember

Kl. 15.00–16.30 Filmvisning: Causality Dilemmas (2014) av kurator og kunstner Gabi Ngcobo, med etterfølgende samtale
Gjennom å adressere ytringsfrihet, seksualitet og homofobi tilbyr denne filmen et spirituelt kart av menneskers følelser og lengsler i Afrika med Senegal i fokus.

Kl. 17.30–19.00 Musikalsk performance av kunstner, forsker og samfunnsaktivist  Soñ Gweha aka Nyum Supernova
Soñ Gweha utforsker intimitet, traumer og Svarte kroppers motstand, og undersøker mytologier i forhold til skeiv erotisme

Lørdag 11. desember

Kl. 14.00-15.30 Kuratorisk panel om Sex Ecologies med teamene fra Kunsthall Trondheim, The Seed Box, RAW Material Company, og kunstnerne Anne Duk Hee Jordan og Jessie Kleemann
Det kuratoriske teamet ved Sex Ecologies og de deltagende kunstnerne vil drøfte tematikkene og verkene i utstillingen og offentlig program, så vel som prosessen bak prosjektet. Opplev panelet på Kunsthallen eller registrer for webinar her.

Kl. 16.00–18.00 Høytlesning og panelsamtale
Kl. 16.00 Høytlesning av utdrag fra Can Planting Trees Tell an Alternative Art History? ved kurator og skribent Serubiri Moses

Serubiri Moses spør om hvordan alternativ kunsthistorie bør skrives om for at kampene til Svarte kvinner og mennesker fra LGBTQ+-miljøet kan bli bragt tilbake i sentrum.
Kl. 16.30 Panel: Plants as reproducers of stories
I dette panelet vil kurator Natasha Ginwala og kunstnerne Uriel Orlow og Otobong Nkanga utforske planter i forbindelse med kolonisering, globalisering og forbrukersamfunnet. Få med deg høytlesningen og panelet på Kunsthallen eller registrer for webinar her.

Kl. 19.00–20.00 Sound session med Elin Már Øyen Vister

Kl. 20.00–22.00 DJ set med DJ IDA VIE
Med stor kjærlighet for vinyl er platebaggen hennes fyllt opp med house, jazz, spacedisco, world & afrobeats. Hun er daglig leder ved musikkbaren Tyven i Trondheim.

Søndag 12. desember

Kl. 10.30–12:00 Panel: Shell(ter)
Fra cafeer hvor man kan selv hente ut perlen fra østersen i Hong Kong til vestafrikanske markeder, med hjelp av kooperativ av somaliske fiskere og den varme sanden på Venice Beach, vil vi i denne paneldiskusjonen med kollektivene Zheng Mahler og Cooking Sections følge sjøskjellenes liv og deres kjøttfulle interiør som et sted som materialiserer og berører ved spørsmål om identitet, seksualitet, makt, forurensning og verdi. Opplev på Kunsthallen eller registrer for webinar her.

Kl. 13.00–13.30 Høytlesning ved skribent Yemisi Aribisala
Gjennom å spore det personlige og kulturelle gjennom sensuelle reiser fra kjøkkenet til spisebordet, utforsker skribent Yemisi Aribisala hvordan makt, sex og kjønn utøves – og utfordret – i den personlige sfæren.

Kl. 13.30–13.45 Filmvisning: In the Shadow of Our Ghosts (2018) av kunstnerne Ayesha Hameed og Hamedine Kane

Den 29. april i 2006 ble en 20-fots båt oppdaget utenfor den sørøstlige kysten av Barbados. Ombord fant kystvaktene elleve kropper, som var preservert og soltørkede. Spøkelseskipet hadde drevet på Atlanterhavet i fire måneder. Denne filmen utgjør et mangelfullt narrativ om disse migrantene, og et forsøk på å få innblikk i værets kompleksitet, havstrømmer og statsvolden som dette skipet står som et symbol på.

Kl. 13.45–15.00 Panel: Water incarnate

Dette panelet, med kjønn- og miljøforsker og meddirektør ved The Seed Box, Astrida Neimanis og kunstner og forsker Ayesha Hameed, anvender vestafrikansk hydrofeminisme som rammeverk for å utforske vannhistorier og for å utfordre den konstruerte adskillelsen mellom menneskeliv og vann som liv. Opplev panelet på Kunsthallen eller registrer for webinar her.

RAW Material Company om programmet:
Dette programmet en samling av venner fra RAWs utvidede, globale økosystem, hvor vi utforsker mulighetene for fornyelse av de emosjonelle og fysiske båndene mellom menneske, stein, sand, gress, vann og mer.

Fra vårt perspektiv i Dakar, Senegal, på vestkysten av Afrika, ser vi dette programmet som en mulighet til å støte tilbake mot kolonialistiske og industrielle brudd som har posisjonert naturen som en engangsressurs. Iboende i denne posisjonen er giftigheten som rasisme, patriarkatet og homofobi fører med seg, og som gir form til en metastaserende plyndring og krenkelse av alle veseners kropper og sinn. Det afrikanske kontinentet, vårt hjem, har i århundrer vært et sted for slike angrep, men det har også vært et sted som har bevart ikke-kartianske verdenssyn slik at de har overlevd. I dette brakkvannet, er det mye å hente.

Vi henvender oss mot rom fylt av vitalitet og erotikk som man kan finne i kunstverkene for å avbrekk og for å forestille oss, sammen med utstillingen Sex Ecologies,hvordan vi kan bedre forstå og gjenvinne vår symbiose med den mer-enn-menneskelige verden. I dette programmet har vi holdt fokuset på metodologier og praksiser som beveger seg forbi og mot eurosentrisme, som forankrer seg selv og svømmer i virkelighetene til mangroven, en rosa elv, eller bord med tørkede bløtdyr. Paneldiskusjoner, filmvisninger og performancer vil sammen gi gjenklang på tvers av flere erfaringsplan.

Sex Ecologies er et samarbeid mellom Kunsthall Trondheim og The Seed Box – et miljøhumanistisk samarbeidsprosjekt. Muliggjort gjennom sjenerøs støtte fra Svenska Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (MISTRA) og Svenska Förskningsråd för Hållbar Utveckling gjennom The Seed Box Programmet.



Andre samarbeidspartnere