Kunsthall Trondheim
Tidligere utstilling

Spirit Labour

Hugo Glendinning og Adrian Heathfield: stillbilde fra Spirit Labour (2016). Anna Halprin. Foto: Hugo Glendinning

Kunsthall Trondheim inviterer deg til presentasjon av filmverket Spirit Labour (2016) av Hugo Glendinning og Adrian Heathfield. Presentasjonen er i forbindelse med Multiplié dansefestival, og vises frem til 16. mai.

Hvilken form for arbeid er det, å jobbe i fellesskap med andres kropper, bevegelser, uttrykk og affekter, å dedikere sitt livsverk til den produksjonen av «de andre» som utvikles gjennom disse relasjonene? Er et liv, særlig et liv brukt på å skape, lære, gi og transformere seg selv sammen med andre, en form for infrastruktur? Hvordan kan vi bedre forstå og verdsette den sosiale og kunstneriske kraften i slike praksiser?

Disse spørsmålene utgjør kjernen i Adrian Heathfield og Hugo Glendinnings film, som følger og knytter sammen noen eksemplariske kunstneriske figurer (Anna Halprin og Hélène Cixous) fra det sene tyvende århundre og det tidlige tjueførste. Spirit Labour sporer en genealogi for kreative praksiser tilbøyelig til å utsette seg for elementene og ikke-menneskelige krefter. Gjennom at Heathfield betegner kunstnernes arbeid som en form for ’spirit labour’, fungerer verket som en kraftfull motsats til forestillingene om kunsten som underdanig til kapitalismens ånd.

Presentasjonen er i forbindelse med Multiplié dansefestival (10. april – 14. april). Siden slutten av 1930-tallet har Anna Halprin (f. 1920) skapt revolusjonerende danseverk, som har inspirert kunstnere i alle felt. Gjennom sine studenter Trisha Brown, Yvonne Rainer og Simone Forti, har Halprin hatt stor innflytelse på Judson Dance Theater i New York – som er et av de sentrale opprinnelsesstedene for postmoderne dans. Ved å trosse tradisjonelle oppfatninger om dans har Anna Halprin utvidet dansens grenser til å adressere samfunnsspørsmål, styrking av fellesskap, og fremme både fysisk og psykisk helbredelse.


Varighet: 41 min
Presentert i filmverket: Janine Antoni, Anna Halprin, Hélène Cixous
Regissert og redigert av: Hugo Glendinning og Adrian Heathfield
Originalmusikk og fiolin av Aisha Orazbayeva
George Philipp Telemann, Fantasia No. 10 for Violin Solo, Largo, framført av Aisha Orazbayeva
Stemme: Sophie Gueydon
Kamera: Hugo Glendinning
Tekst: Adrian Heathfield

Spirit Labour var et bestillingsverk av freethought for Bergen Assembly 2016.

Adrian Heathfield er kurator og forfatter, og arbeider hovedsakelig med live art, performance og dans. Han har medkuratert Live Culture (Tate Modern 2003), Performance Matters (2009–2014) og en rekke andre prosjekter i flere europeiske byer i løpet av de siste 16 årene. Heathfield er med i kollektivet freethought (med Irit Rogoff, Stefano Harney, Massimilliano Mollona, Louis Moreno og Nora Sternfeld), som kuraterte et program med utstillinger, fora for samtale, filmvisninger, publikasjoner og bestillingsverk i Bergen Assembly, september 2016. Heathfield er professor i performance og visuell kultur ved University of Roehampton i London.

Hugo Glendinning er fotograf som arbeider innenfor kulturelle industrier, fra samarbeid innenfor det visuelle kunstfeltet med video og fotografi til produksjon og dokumentasjon innenfor performance. Glendinning har arbeidet med de mest ledende teatrene og dansekompaniene i Storbritannia, og hans arbeider har blitt publisert og utstilt internasjonalt.