Kunsthall Trondheim
Nåværende utstilling

Emilija Škarnulytė
The Goddess Helix

Emilija Škarnulytė: Riparia (2023), stillbilde. Film, 4K, 10’14’’

The Goddess Helix fletter sammen en flerårig serie med pågående arbeider av Emilija Škarnulytė, og er den første presentasjonen av denne serien på ett sted. Utstillingen består av film, skulptur og holografiske bilder, med spesielt fokus på tre samhørige videoinstallasjoner inspirert av forskningen til Marija Gimbutas (1921-1994), en litauisk antropolog som tolket den utstrakte og sentrale bruken av gudinne- og slangemotiver i neolittisk kunst. I denne filmserien fremstiller Škarnulytė et mytisk vesen – dels menneske, dels vanndyr – som loser publikum gjennom livets krusninger og strømninger. Serien har to sentrale kunstverk som ankerpunkter: The Code (2024), et nytt bestillingsverk der animerte pytonslanger forestiller magiske symboler som forvandles til en genetisk sekvens, og Aldona (2013), en gripende hyllest til kunstnerens bestemor, som har hatt mye å si for Škarnulytės egen livsreise. De ulike historiene som presenteres i utstillingen utforsker tema som tilpasning, overlevelse og myter, og søker å inspirere til nye måter å navigere kriser av miljømessig og sosial art i en tid der stadig flere føler seg desillusjonert.


_____

Utstillingen er støttet av Kulturdirektoratet.

The Goddess Helix er kuratert av Adam Kleinman, direktør Kunsthall Trondheim, med Joe Rowley, program- og produksjonsansvarlig Kunsthall Trondheim.

Kuratorene vil gjerne takke:
Rosendal Teater, Kunsthallens team, Annika Svendsen Finne, Mickis Gullstrand, Ida Vie ved TYVEN, Nilsson Trelast og Ew Glass & Plast

Kunstneren vil gjerne takke:
Emilija Škarnulytė Studio team, Linas Lapinskas (arkitektonisk veiledning), Vytautas Tinteris (audiovisuell produksjon) og Erik Vojevodin (produksjonskoordinator)