Kunsthall Trondheim
Nåværende utstilling

Sissel Blystad
Topografi

Sissel Blystad, 15 (2014). Ullgarn på papp. 70 x 69 cm. Courtesy kunstneren. Foto: Sissel Blystad.

Sissel Blystad er en kunstner som har lekt med garnets muligheter i over 50 år. Soloutstillingen Topografi presenterer 19 verk fra Blystads visuelt sterke tekstilunivers, hvor hvert av verkene utgjør egne sfærer, komponert med tykt garn limt i omstendelige kurver på utskåret papp, eller på brukte ullpledd. I Topografi inviteres publikum til et umiddelbart og sanselig møte med konturene, landskapet og rytmene i verkene som opptrer suggererende, lokkende og fengslende.

Blystad aldri har ansett seg selv om en "tekstil"-kunstner, selv om hun arbeidet med billedvev frem til hun ga hun opp vevstolen i 2002. På jakt etter andre uttrykksformer, kom hun over et overskuddslager av skolisser som hun i sirlige linjer og kurver limte på fliselin. Deretter gikk hun over til å lime tykt ullgarn, som hun hadde på sitt atelier etter arbeidet med billedvev, på gamle pledd, og papp-plater. Det er ikke tekstilet, garnet eller materialiteten som interesserer henne, men fargene, formene og rommene som skapes i bildene. I 2005 gjorde Blystad nytte av ulltepper som underlag før hun også gikk over til papp – hun har selv navngitt de to ulike mediene limeteppe og limepapp.

Verkene tenderer til abstraksjon, og fremkaller ulike inntrykk; Blystad selv leser bildene som forslag til naturlandskap, og andre fysiske og menneskelige fenomen – fremfor andre tolkninger, for eksempel som et middel for å få tilgang til, visualisere eller som et middel for å illustrere psykologi. Blystads verk er en øvelse i å skru av tankene. I stedet for å forsøke å tvinge verket inn i en eller annen forutinntatt intellektuell, eller "innholdsbasert" lingvistisk referanseramme, inviterer kunstneren deg til å dvele ved, og finne glede i hvert enkelt verks lekende former; la deg bli slengt rundt i spiralene, kurvene og alle deres konturer og topografier.

__


Sissel Blystad (f.1944, Oslo), bor og jobber i Bergen. Blystad arbeider med tekstil, som tyll og ryegarn, og har tidligere arbeidet med billedvev. Hennes verk inngår i en rekke større samlinger som Nasjonalmuseet, KODE i Bergen og Kunstnerforbundet. I 2002 vant hun konkurransen om å utsmykke Stortingets Vandrehall, hennes billedvev har vært en del av vandrehallen siden 2005. Av separatutstillinger i senere tid er: Hester Gallery, New York (2016); SOFT Gallery, Oslo (2017). Hun har i senere tid deltatt i gruppeutstillinger ved Art Toronto, Canada (2018); Hordaland Kunstsenter, Bergen (2021) og Kunstnerforbundet, Oslo (2021). Blystad er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1964–65 og Bergens Kunsthåndverksskole 1968–70.

__

Utstillingen er støttet av Fritt Ord.

Takk til:
Ingrid Berven, Sverre Bjertnæs, Åse Ljones, Grethe Unstad, John Michal Sørensen, De Bergenske Kunstsamling ved Aashild Grana, Harstad skole og St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset i Trondheim.