Kunsthall Trondheim
Tidligere arrangement
19:00–20:00

Alexandra Pirici og Raluca Voinea: Manifest for det gynesene

Bilde: Plakatbilde / Raluca Voinea & Alexandra Pirici, Manifesto for the Gynecene, 2015.

Velkommen til presentasjon av manifestet «Manifest for det gynesene – Skisse til en ny geologisk æra» av kunstner Alexandra Pirici og kurator Raluca Voinea. I arrangementets andre del vil Alexandra Pirici også presentere verket Monument to Work.

I en tid da reaksjonære krefter tilbyr et mørkt og dystopisk verdensbilde, foreslår dette manifestet en annen fremgangsmåte ved ta det feminine prinsippet som utgangspunkt for å forestille seg en felles fremtid: Denne nye geologiske æraen kan forstås i termer av det gynesene. Begrepet skal ikke forstås som en «kvinneverden» som utelukker mannlighet, men som en verden som mobiliserer mot humanistiske og animistiske mål snarere enn undertrykkende, voldelige og kolonialistiske bedrifter («Manifest for gynesene»*, Alexandra Pirici og Raluca Voinea, 2015).

Kunstner Alexandra Pirici og kurator Raluca Voinea vil presentere «Manifest for det gynesene – Skisse til en ny geologisk æra» som de forfattet sammen i 2015. Manifestet, som har sirkulert på nettet og i ulike magasiner, har så langt blitt oversatt til tysk, svensk, rumensk, ungarsk, spansk, finsk og norsk. Det ble publisert i boken dea ex machina, Merve Verlag, Berlin, 2015 og var med i utstillingen Enjoy Your Struggles, kuratert av Katalin ERDŐDI og Zsuzsi FLOHR på FKSE galleri i Budapest, 2016. Det var også utgangspunkt for New Solidarities, et 2-dagers diskursivt event organisert som en del av Baltic Art Circle festival, 2016, Helsinki, kuratert av Satu Herrala. Presentasjonen er i samarbeid med LevArt som publiserte og oversatte manifestet til norsk som en del av LevArText i 2016. Denne poster-publikasjonen er tilgjengelig på Kunsthall Trondheim eller ved å ta kontakt med LevArt: www.levart.no

Alexandra Pirici vil også fortelle om hennes verk Monument to Work (Trondheim edition) (2016), som er et av verkene i Kunsthall Trondheims åpningsutstilling this is a political (painting), som står frem til søndag 26. februar. Arbeidets endrede vilkår i vårt postindustrielle samfunn utgjør grunnlaget for Alexandra Piricis Monument to Work. Verket bygger på intervjuer og forskning på bevegelser utført av industriarbeidere gjennom et yrkesliv. Danserne er Magnhild Fossum, Loan TP Hoang, Rebecka Lange, Erikk McKenzie, Luis Della Mea, Emilie Thun og Tony Tran. Verket er produsert i samarbeid med DansiT – Senter for Dansekunst i Sør-Trøndelag. Siste fremføring av Monument to Work på Kunsthall Trondheim er søndag, 26. februar.

(* Manifestet er oversatt til norsk av kunsthistoriker Kamilla Freyr / LevArt)

Manifestet er gratis for alle som kommer på arrangementet. Arrangementet vil foregå på engelsk.


Alexandra Pirici (f. 1982, Bucharest, Romania) har bakgrunn i koreografi, og arbeider tvers av medium som visuell kunst, film og musikk. Sammen med kunstneren Manuel Pelmus representerte Pirici Romania på den 55. Veneziabiennale i 2013, med prosjektet“An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale”. Pirici bidro med skulpturelle intervensjoner og prosjekter for Manifesta 10, 2014. Hennes arbeider har blitt presentert for eksempel ved Centre Pompidou, Paris og GfZK Leipzig, Tyskland (2013) og Hebbel am Ufer, Berlin, Germany (2012).

Raluca Voinea er kurator og kunstkritiker basert i Bukarest, Romania. Siden 2012 har hun vært co-direktør for tranzit.ro Association (et medlem av tranzit.org nettverket og et nettverk i seg selv, med permanente lokaler i Bukarest, Cluj og Lasi og et årlig prosjekt i Sibiu ). Hun driver tranzit.ro i Bukarest, et sted som består av kunstgalleri, en kommunitarisk hage og et orangeri ( et sted som ivaretar skjøre panter og ideer), alt utviklet organisk og som et svar på både den lokale sammenhengen og den generelle, globale situasjonen. Siden 2008 har Raluca Voinea vært co-redaktør for tidsskrifet IDEA arts+society og hun har vært koordinator for the (Exhibitons) collection publisert av IDEA Publishing House siden 2012. I 2013 var Raluca Voinea kurator for den rumenske paviljongen på den 55. Veneziabiennalen med prosjektet “An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale” av kunstnerne Alexandra Pirici og Manuel Pelmus. For tiden er hun på en research residency i Norge i regi av prosjektet “ A Pendaflex for the Future – a curatorial research project into the archive at Henie Onstad Kunstsenter”, kuratert av Milena Høgsberg.