Under årets Sakprosafestival viser vi utstillingen Strømmer av følelser, kropper av malm, hvor det undersøkes hvordan utvinning er et fenomen som ikke lenger bare omfatter fossilt brennstoff og gruvedrift, men også kommersialisering av menneskelige følelser og atferdsmønstre gjennom sosiale medier.
Utstillingens kurator, Lisa Rosendahl, møter Kjartan Fløgstad, en forfatter og essayist som har undersøkt både den norske industrikulturen og den internasjonale kulturindustrien. Sammen vil de se på utvinningens skiftende fortegn, ledet av kunsthallens programkurator, Carl Martin Faurby.
Etter samtalen blir det lansering av utstillingskatalogen til Strømmer av følelser, kropper av malm (Rivers of Emotion, Bodies of Ore). Katalogen er utgitt av forlaget Uten Tittel, og formgitt av Thomas Nordby / Yokoland. Den inneholder nyskrevne essays av Lisa Rosendahl (kurator), Mats Ingulstad & Pål Thonstad Sandvik (historikere ved NTNU), Jan M. Padios (University of Maryland, USA), Sean Dockray (deltagende kunstner i utstillingen) og Johanna Dahlin & Martin Fredriksson (Linköping universitet). Katalogen er støttet av Kulturrådet.
Kjartan Fløgstad er en norsk forfatter som har skrevet romaner, lyrikk, essayistikk, reiseskildringer og noveller, og gjerne blander forskjellige stilnivåer og språk. Fløgstad har selv arbeidet som industriarbeider og har et bevisst forhold til historien og utviklingen av det norske industrisamfunnet.
Lisa Rosendahl er kurator og skribent, og er utdannet kunsthistoriker ved Stockholms universitet, Courtauld Institute og Goldsmiths College. Rosendahl har vært kurator for Statens Konstråd, Sverige, direktør for Iaspis, direktør for BAC (Baltic Art Center Visby), ekstern kurator ved Røda Sten Konsthall, Gøteborg, direktør for utstillingsprogram ved Lisson Gallery, London og fungerende direktør ved Electra Productions, London. Som frilanskurator har hun gjort utstillinger for blant annet Moderna Museet, Stockholm, Kunsthal Charlottenborg, København, Malmø Kunstmuseum og INIVA, London. Rosendahl har vært engasjert som gjestelærer og rådgiver ved kunstakademi over hele Skandinavia de siste 10 årene. I 2018 ble hun ansatt som førsteamanuensis i utstillingsstudier ved avdeling Kunstakademiet, KHiO. Hun er kurator av GIBCA 2019.
Kveldens arrangement er en del av Sakprosafestivalens «UTVINNING OG UTNYTTING», som også inkluderer programpunktene «Solidariteten, på vei ut eller inn?» og «Sandharpesongar». Billetter 80/60 for hele kvelden.