Kunsthall Trondheim
Tidligere arrangement

Filmvisning: En dag i Noah Piugattuks liv

One Day in the Life of Noah Piugattuk, 2019. Courtesy Isuma International Distribution

Kunsthall Trondheim ønsker velkommen til film screening av En dag i Noah Piugattuks liv (One Day in the Life of Noah Piugattuk) (2019), i samarbeid med Bastardfestivalen 2019 og seminaret til Prof. Susanne M. Winterling og samtaler ”between an atom and an amoeba”, Gaia og ”planetary sensing navigations below the surface”.

I april 1961 er John Kennedy USAs nye president, den kalde krigen varmer opp i Berlin, og atomvåpenbombere blir utplassert på baser i arktisk Canada. I Kapuivik, nordlige Baffin-øya, lever Noah Piugattuks nomadiske Inuit-fellesskap og jager med hundesleder som hans forfedre gjorde da han ble født i 1900. Når den hvite mannen kjent som Boss kommer til Piugattuks jaktleir, ser det ut som et sjansemøte, men snart åpnes det opp til store forandringer. Boss er en agent fra regjeringen som har til hensikt å få Piugattuk til å flytte gruppen til bosetningshus og sende barna sine i skole, slik at de kan få jobb og tjene penger. Men Kapuivik er Piugattuks hjemland og kan ikke forestille seg hva hans barn skal bruke penger til.

I FNs internasjonale år for urfolksspråk ser kunstnergruppen og produksjonsselskapet Isuma på tvangsflytting av familier fra et inuittisk synspunkt. Filmen var Canadas bidrag til Veneziabiennalen i 2019 og dette er første gang Canada var representert av medlemmer fra Inuit-befolkningen. Filmen er produsert av Isuma, et prisbelønnet uavhengig produksjonsselskap som har produsert film og mediekunst fra et Inuit-perspektiv siden 1985. Isuma råder i dag over en database på over 7000 film skapt av opprinnelige folke fra hele verden.

Lengde: 112 minutter, språk: inuktitut og engelsk

___

Filmscreeningen er en del av programmet til utstillingen Wonderland med den dansk-grønlandske kunstneren Pia Arke som vises 5. september – 10. november på Kunsthall Trondheim.

Pia Arke ble født ikke langt fra byen Scoresbysund (grønlandsk: Ittoqqortoormiit) i Nordøst-Grønland, og hadde dansk far og grønlandsk mor. Scoresbysund var en dansk koloni opprettet i 1924 og befolket året etter med fjorten familier – inkludert kunstnerens besteforeldre på morssiden – fra byen Angmagssalik, som lå 1000 km unna i sør. Etableringen av kolonien var et resultat av den politiske kampen mellom Danmark og Norge om territoriet Øst-Grønland. Pia Arke arbeidet med kunst som forskning, og hun utførte et betydningsfullt arkivarbeid for å gjenvinne historien til byen Scoresbysund. I dette arbeidet tok kunstneren for seg koloniens første 40 år. Resultatet av dette ble bokarbeidet Scoresbysundhistorier. Fotografier, kolonialisering og kortlægning (København: Borgens Forlag, 2003), lagd med Stefan Jonsson, svensk journalist og professor i etnisitet.

____

Director: Zacharias Kunuk
Cast: Apayata Kotierk, Kim Bodnia, Benjamin Kunuk, Mark Taqqaugaq, Neeve Uttaq, Tessa Kunuk
Cinematography: Norman Cohn, Jonathan Frantz
Editing: Norman Cohn, Jonathan Frantz
Executive Producers: Zacharias Kunuk, Norman Cohn
Producers: Zacharias Kunuk, Jonathan Frantz
Production Companies: Kingulliit Productions, Isuma Productions Inc
Production Designer: Susan Avingaq
Screenplay: Zacharias Kunuk, Norman Cohn
Publicist: Lucius Barre & Company Canadian
Distributor: Isuma Distribution International Ltd.