Kunsthall Trondheim
Tidligere arrangement
Symposium
15:00–16:30

Symposium Program: #6 Planteseremoni

Tea Ceremony during the first Symposium of Spiritual Technologies (2020), at Rosendal Theater. Photo: Maiken Hauksdatter

"Det andre symposiet om spirituelle teknologier" ser nærmere på heksekunstens historie i Norge og Europa, og tar for seg kapitaliseringen av helse i middelalderen og ringvirkningene vi ser av det i dag. Symposiet samler kunstnere, etnobotaniske historikere, urtekyndige og forskere fra beslektede felt, og byr på foredrag, paneldiskusjoner, en trolldomsprosessvandring i lokalområdet, ritualistiske performancer og en planteseremoni med utspring i etnobotaniske og animistiske metoder.Symposiet organiseres av Invisibledrum Art Platform i samarbeid med Kunsthall Trondheim og Den norske historiske forening (HIFO). Med støtte fra Trondheim Kommune og Trøndelag Fylkeskommune.

Etnobotanisk kunnskap bunner i observasjon, innbyrdes forhold, behov og animistiske kunnskapsmetoder. Det moderne samfunnets påvirkning på tradisjonelle kulturer og naturlige habitat har medført enorme tap av individuelle plantearter, og har forårsaket betydelige forstyrrelser innen botanisk mangfold. Den paramedisinske bransjen har overtatt for tradisjonen med muntlig overlevering av kunnskap om plantemedisin og sørget for at vi i dag har et samfunn som stort sett er uvitende om de medisinske undrene og våre forbundsfeller fra planteverdenen som finnes i vår egen hage. Denne avslutningsseremonien for symposiet inviterer deltakerne til å åpne sansene for på nytt å anerkjenne vårt hellige og gjensidige forhold med våre planteforbundsfeller.

Trykk her for gratis påmelding til fysisk deltakelse on-site på Kunsthall Trondheim


Avslutningsteseremoni med en planteforbundsfelle

Mari Jerstad og Mai Løvaas
Teseremoni
Varighet: 90 min
Sted: Kunsthall Trondheim

Seremonien er et møte med planter gjennom kroppen og sansene. Ved å lytte til og utforske de ulike måtene en plante kan oppleves på kan vi samhandle med den som en forbundsfelle. Å møte en plante kan være så enkelt som å ta en spasertur i parken eller en kopp te. I dette tilfellet er det en kopp te. Teen serveres med veiledet meditasjon, stillhet, kreative verktøy og muligheten til å dele refleksjoner rundt opplevelsen av planteforbundsfellen.

Mari Jerstad har hatt et ønske om å arbeide med medisinske planter siden hun var tidlig i tenårene. Hun studerte økologisk jordbruk ved Sogn Jord og Hagebruksskolen, og tok siden en treårig bachelorgrad i vestlig urtemedisin ved Lincoln University i England (2014). Siden da har hun jobbet som urtekyndig, forteller, programleder for radioprogrammet Ugress, samt kursleder for flere kurs med urtetema. Hun er en tredjegenerasjons forteller, og har en forståelse for at planter har sine egne verdifulle liv og derfor også historier. Jerstad tok nylig mastergrad i International Community Health ved Universitetet i Oslo. Masteroppgaven hennes omhandlet medisinsk etnobotanikk og var en kvalitativ studie som tok for seg oppfatninger av planter i rurale områder av Vestlandet. Hun fant en underforstått kunnskap om forbund mellom mennesker og planter, dyr og planter, så vel som den lokale naturen.